Van praktijkervaring tot diploma

Start met de diplomaroute gastouder!

Wil jij starten als gastouder, maar beschik je nog niet over het juiste diploma? Met een verkorte opleiding in de vorm van de diplomaroute MBO-2 Helpende Zorg en Welzijn voor Gastouders van ROC Rivor, zet jij je praktijkervaring om naar een officieel erkend mbo diploma. Je kunt op ieder gewenst moment instromen. Lees snel verder en meld je aan!


Diplomaroute MBO-2 HZW voor Gastouders

Wat houdt de diplomaroute in?

De diplomaroute gastouder is een traject waarbij je direct examens doet op basis van praktijkervaring en zelfstudie. Je volgt geen lessen. Na een intake met ROC Rivor ga jij je voorbereiden op de volgende examens:

  • Centraal examen generieke vakken (Nederlands en rekenen niveau 2F)
  • Schriftelijk examen (beroepsgericht)
  • Praktijkexamen (observatie)
  • 2 keuzedeel-examens

Wanneer je de examens van de diplomaroute gastouder succesvol afrond, ontvang je een erkend MBO-2 Helpende Zorg en Welzijn diploma.


Toelatingseisen

Voor wie is de diplomaroute geschikt?

De diplomaroute MBO-2 Helpende Zorg en Welzijn voor Gastouders is geschikt voor kandidaten die voldoende kennis en ervaring hebben als oppas en/of opvoeder. Om te kunnen starten met de diplomaroute moet je daarom aan de volgende toelatingseisen voldoen:


Je hebt 400 uur oppaservaring opgedaan in de afgelopen 2 jaar, waarvan minimaal 100 uur in het afgelopen jaar. Of je hebt zelf kinderen opgevoed (minimaal 2 jaar) en in de afgelopen twee jaren minimaal 100 uur oppaservaring opgedaan, waarvan minimaal 50 uur in het afgelopen jaar;
Je hebt oppaservaring opgedaan met kinderen van (bij voorkeur) verschillende leeftijden (baby, peuter, jong schoolkind)*.

*Hieronder vallen zowel formele als informele (bijvoorbeeld kinderen van familie, vriendjes van kinderen en buren) oppasuren. Je mag de oppasuren meetellen zodra je de volledige verantwoordelijkheid en zorg hebt over de kinderen.

  • Je hebt voldoende praktijkervaring met alle aspecten waar een gastouder mee te maken krijgt. Check hier de aspecten waarmee je ervaring moet hebben;
  • Je voldoet aan de wettelijk vooropleidingseis en kunt dat aantoonbaar maken met een kopie van je diploma. Of je beschikt over voldoende praktijkervaring waardoor je in aanmerking komt voor een toelatingsonderzoek.
  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Je spreekt en schrijft Nederlands op niveau 2F of hoger.


Praktische informatie

Voldoe je aan de toelatingseisen en beschik je over de juiste praktijkervaring? Lees dan snel verder voor alle praktische informatie en meld je aan!


Je kunt starten wanneer je wilt. Het hele jaar door kun je zich inschrijven en starten met de diplomaroute. Op het moment dat wij jouw betaling hebben ontvangen, melden we je direct aan bij ROC Rivor.

De duur van de diplomaroute is gemiddeld vier tot vijf maanden. De snelheid waarmee je de route doorloopt is deels afhankelijk van jouw eigen tempo. 

De schriftelijke examens zijn wekelijks in Geldermalsen. En minimaal maandelijks in Apeldoorn, Dronten, Haarlem, Hoogeveen, Roermond, Roosendaal en Zoetermeer. De locatie voor het centraal examen is Beethovenstraat 22 in Tiel.

Ben je geslaagd? Dan ontvang je een erkend MBO-2 diploma Helpende Zorg en Welzijn. Het diploma wordt gewoon thuisgestuurd! 

De kosten voor de Diplomaroute Helpende Zorg & Welzijn Niveau 2 voor gastouders bedragen € 1325,-.


Meer weten of direct starten

Heb jij je keuze gemaakt of heb je nog vragen?

Meld je gratis aan en ontvang direct een mail met extra informatie over de diplomaroute en wat ViaViela je te bieden heeft ter ondersteuning. En besluit je te gaan starten? Dan ontvang je van ons de gegevens over hoe je kunt inschrijven, betalen én profiteren van de materialen van ViaViela.