Elke gastouder is anders en legt nadruk op andere dingen. Bij Britt uit Veldhoven staat creativiteit centraal. We interviewden haar over haar gastouderopvang.
De creativiteit maakt mijn gastouderopvang uniek - Interview met gastouder Britt
Wie ben je en waarom ben je gastouder geworden?
“Ik ben Britt, 35 jaar, en ik ben nu tien maanden gastouder. Het idee om gastouder te worden, ontstond eigenlijk door mijn eigen ervaring. Mijn zoontje ging naar een gastouder, en daar zag ik hoe goed hij het naar zijn zin had. Hij vond het daar fijner dan op het kinderdagverblijf, en dat zette mij aan het denken. Ik was zelf op dat moment niet meer zo gelukkig op mijn werk, dus ik besloot me te verdiepen in het gastouderschap. Uiteindelijk ben ik de stap gaan maken omdat ik gek ben op kinderen en het me geweldig leek om ze te begeleiden in hun ontwikkeling.”
Wat maakt jouw opvang speciaal?
“Wat ik terug hoor van de ouders en de kinderen is dat ik heel creatief ben. Ik probeer altijd iets nieuws te verzinnen om de kinderen bezig te houden. Zo werk ik bijvoorbeeld met de KIKI-methode, wat een themagerichte aanpak is. Daarnaast leen ik elke paar weken nieuw speelgoed bij de speel-o-theek, zodat de kinderen steeds iets anders hebben om mee te spelen. Ik pas me altijd aan de kinderen aan en kijk waar hun interesses liggen, bijvoorbeeld door sensorisch spel aan te bieden. Ook komt er regelmatig een muziekjuf langs, zodat de kinderen muziek kunnen maken.”
Hoe ziet een gemiddelde dag bij jou eruit?
“De kindjes komen ’s ochtends tussen half acht en acht, en vaak breng ik mijn eigen zoontje eerst naar school. Daarna kunnen de kinderen even vrij spelen of we doen iets themagericht, zoals een activiteit uit de KIKI-methode. Rond tien uur eten we fruit en daarna gaan we naar buiten, tenzij de kinderen liever binnen willen spelen. We spelen veel buiten omdat ik het belangrijk vind dat ze in de frisse lucht komen.”
“Na de lunch gaan de jongste kindjes naar bed, terwijl de oudere kinderen verder spelen. Als mijn zoontje weer uit school komt, gaan we vaak naar de speeltuin of doen we iets anders actiefs. Ik probeer ervoor te zorgen dat we altijd wat leuks doen, zowel binnen als buiten.”
Hoe kijk je naar de ontwikkeling van kinderen?
“Ik kijk goed naar wat elk kind nodig heeft en bespreek dat regelmatig met de ouders. Het is belangrijk dat het kind zich veilig voelt bij mij, en vanuit die basis werk ik verder aan hun ontwikkeling. Door te werken met thema’s zoals de Kiki-methode en te observeren waar de interesses van de kinderen liggen, zorg ik dat er altijd passende activiteiten zijn voor elke leeftijd. Soms laat ik de kinderen ook zelf ontdekken, en dat is heel waardevol.”
Wat zou je ouders adviseren die twijfelen of een gastouder iets voor hun kind is?
“Mijn advies is om vooral in gesprek te gaan met een gastouder. Het allerbelangrijkste is dat er een klik is tussen de ouders en de gastouder. Je laat immers je dierbaarste bezit bij iemand achter. Ik raad ouders aan om informatie te verzamelen, een kennismakingsgesprek aan te vragen en te kijken hoe hun kind reageert op de omgeving. Een gastouder biedt een persoonlijke en huiselijke omgeving, wat voor sommige kinderen echt een verschil kan maken.”
Waarom is gastouderopvang een goede keuze?
“Ik denk dat gastouderopvang echt het verschil maakt doordat het kleinschaliger is. Als gastouder bouw je een persoonlijke band op met de kinderen en de ouders. Ik kan meer tijd en aandacht geven aan elk kind, iets wat op een groter kinderdagverblijf vaak moeilijker is. Voor mij is het belangrijk dat de kinderen zich veilig en vertrouwd voelen, en ik werk nauw samen met de ouders om ervoor te zorgen dat ze hier op hun plek zijn.”