18 april 2023

Directeur ViaViela bezoekt gastouders

Als ouder wil je niets liever dan de beste zorg en opvang voor je kinderen. Maar wat maakt nu eigenlijk écht goede opvang? Onlangs bracht onze directeur Hubèr Agterberg een bezoek aan gastouders Nancy en Manthi, en zoals Hubèr het zelf zegt: ‘zij hebben het helemaal begrepen.’

Met persoonlijke aandacht, spelend leren en een goede balans tussen betrokkenheid en eigen verantwoordelijkheid creëren zij een veilige en stimulerende omgeving voor kinderen. 

Hoe heeft Hubèr de bezoeken ervaren?

Als je als gastouder werkt, draait alles om het bieden van de beste zorg en opvang aan kinderen. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk écht goed? Tijdens mijn bezoek aan gastouders Nancy en Manthi heb ik gezien hoe mooi het kan zijn. En ik kan je vertellen: het was indrukwekkend. Hier zou ik mijn eigen kinderen zo naar toebrengen.

Persoonlijke en vertrouwde opvang

Allebei de gastouders hebben als uitgangspunt om persoonlijke en vertrouwde opvang te bieden, met voldoende ontwikkelingsmogelijkheden voor het kind. En dat was overal te merken. Er was sprake van duidelijkheid, regelmaat, respect voor elkaar en een vertrouwde veilige omgeving om te ontwikkelen. Maar wat mij het meeste opviel, was de manier waarop de gastouder spelend leren als belangrijkste middel gebruikte om kinderen te stimuleren.

Ruimte

Kinderen kregen de ruimte om te spelen en werden gestimuleerd door zowel de gastouder als de omgeving. En dat was echt prachtig om te zien. Want op deze manier werden kinderen betrokken bij de opvang en droegen ze bij aan hun eigen ontwikkeling. Het was een mooie reminder dat spelen niet alleen belangrijk is voor kinderen, maar ook een waardevol middel kan zijn om kinderen te stimuleren.

Balans

Ook viel me op dat de gastouder een goede balans vond tussen betrokkenheid van ouders en eigen verantwoordelijkheid. Ouders werden goed geïnformeerd en betrokken bij de opvang, maar de gastouder nam ook haar eigen verantwoordelijkheid en handelde zelfstandig wanneer dat nodig was. Het was mooi om te zien hoe deze gastouders zo’n goede balans vinden tussen ouders betrekken en toch zelfstandig kunnen werken.

Persoonlijk contact

Als directeur van ViaViela vind ik het belangrijk om persoonlijk contact te hebben met gastouders en te horen hoe zij de opvang ervaren en invullen. En deze gastouders hebben mij weer nieuwe inzichten gegeven. Want naast de goede balans tussen betrokkenheid en eigen verantwoordelijkheid, waren er ook andere zaken die me opvielen. Zoals aandacht voor individuele ontwikkeling van het kind, professionele communicatie en bedrijfsvoering met een visie (Groen en Zorg).

Goede opvang

Kortom, tijdens mijn bezoeken aan deze gastouders heb ik gezien wat écht goede opvang inhoudt. Het gaat om persoonlijke aandacht, spelend leren, goede communicatie en een goede balans tussen betrokkenheid en eigen verantwoordelijkheid. En dat is iets waar iedereen, of je nu gastouder bent of niet, van kan leren.

 

Nancy Andrea – Van der Velden is eigenaar van gastouderopvang Li La Leuke Opvang in Baarle Nassau. Een natuurlijke Groene Kinderopvang midden in het dorp. Als gecertificeerd groene kinderopvang vindt Nancy het belangrijk om de kinderen een gezonde basis mee te geven. ‘Echte avonturen zijn immers niet te downloaden, echte avonturen moet je ervaren.’ Lees hier hoe zij het bezoek van Hubèr ervaren heeft!

Manthi Tuinenburg – De Leeuw is eigenaar van gastouderopvang De Bonte Leeuw in Woerden. Een vertrouwde en liefdevolle plek waarbinnen een kind zich op zijn eigen tempo kan ontwikkelen. Ook voor kinderen die speciale zorg nodig hebben is er een plekje bij De Bonte Leeuw. Lees hier hoe zij het bezoek van Hubèr ervaren heeft!