Nieuws

Groeien in je pedagogisch handelen? Het gratis pedagogisch handboek van ViaViela geeft praktische tips

Marlouke, wat houdt het Pedagogisch handboek precies in?

“Bij ViaViela werken we met het Pedagogisch kwaliteitshuis: de praktische vertaling van onze pedagogische visie. Het kwaliteitshuis is gebouwd op de vier pedagogische basisdoelen, zij vormen het fundament. Vervolgens bekijken we ieder basisdoel vanuit een ander perspectief: de gastouder zelf, andere kinderen, de speel-leeromgeving en activiteiten. Zo ontstaat er een huis met een voordeur en vijftien kamers. Iedere gastouder die bij ViaViela is aangesloten ontvangt iedere zes weken meer informatie over een kamer. We geven een stukje pedagogische verdieping, gekoppeld aan praktische tips en activiteiten. Al deze informatie is nu gebundeld tot één handboek. Het fijne aan het handboek, is dat je het als gastouder helemaal op jouw eigen manier kan gebruiken. Je kan per verdieping werken, of per basisdoel. Ook kan je kiezen voor een korte toelichting of voor een uitgebreidere uitleg. Werk je liever puur praktijkgericht? Dan ga je meteen door naar de activiteiten. Het handboek is vooral bedoeld om ermee aan de slag te gaan. Groeien in je pedagogisch handelen, is tenslotte vooral een kwestie van doen.”

Is deze aanpak nieuw?

“Nee, de vier pedagogische basisdoelen liggen gewoon vast in de wet en ook het koppelen van de doelen aan vier thema’s is een beproefde aanpak. Wel nieuw is dat we het pedagogisch handelen helemaal hebben toegespitst op het werken als gastouder. En door bij de theorie meteen praktische tips en activiteiten te geven, wordt het voor de gastouder een stuk makkelijker om het pedagogisch handelen in de dagelijkse praktijk te brengen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je als gastouder jouw pedagogisch handelen veel zichtbaarder maakt. Dat is prettig voor jezelf, de kinderen die je opvangt, hun ouders én de GGD.”

Waarom dit handboek?

“Onze eigen gastouders krijgen de informatie uit het handboek al aangeboden. Hun enthousiaste reacties op deze content, zetten ons aan het denken. Als ViaViela vinden we de verdere ontwikkeling van het vak van gastouder, ook op pedagogisch vlak, ontzettend belangrijk. Dus als je de kennis hebt, dan is het toch mooi om deze delen? Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: kinderen de beste opvang bieden. Daar dragen wij met dit handboek graag aan bij.”

Ook het Pedagogisch handboek van ViaViela hebben?

Ben je benieuwd naar de activiteiten en tips uit het handboek Pedagogiek voor gastouders van ViaViela? Klik dan hier en download dit gratis e-book vandaag nog! In het handboek heb je tevens de mogelijkheid om de poster van het Kwaliteitshuis aan te vragen. Zo kan iedere gastouder aan de slag met haar eigen werkplan.