18 april 2023

Handboek pedagogiek voor gastouders

Vandaag lanceren wij ons handboek Pedagogiek voor gastouders! Het nieuwe e-book geeft met behulp van tips en activiteiten op praktische wijze invulling aan de vier pedagogische basisdoelen uit de Wet kinderopvang.

Het handboek is gratis te downloaden en beschikbaar voor iedere gastouder die laagdrempelig aan de slag wil met het eigen pedagogisch handelen. 

Pedagogisch handboek: een praktische tool voor gastouders

Goede opvang begint bij een stevige pedagogische basis. De Wet kinderopvang beschrijft dan ook vier pedagogische basisdoelen die als richtlijn dienen voor het handelen van iedere pedagogisch professional. Maar wat betekenen de theoretische doelen in de praktijk als je gastouder bent? Daar geeft het pedagogisch handboek stapsgewijs antwoord op. Marlouke Walraven, manager business development bij ViaViela, legt uit wat het handboek inhoudt: “Iedere gastouder die bij ViaViela aangesloten is ontvangt iedere zes weken pedagogische verdieping, gekoppeld aan praktische tips en activiteiten. Het handboek in de vorm van een e-book is een bundeling van al deze informatie. Het fijne van het handboek, is dat de gastouder het helemaal op eigen manier kan gebruiken. Je kan per thema werken, of per basisdoel. Je kan kiezen voor een korte of juist uitgebreide toelichting. En werk je liever puur praktijkgericht? Dan ga je meteen door naar de activiteiten. Het handboek is vooral bedoeld om ermee aan de slag te gaan. Groeien in je pedagogisch handelen, is tenslotte vooral een kwestie van doen.”

Een mooie manier van kennis delen

Marlouke vertelt waarom ViaViela ervoor kiest om het handboek uit te brengen. “De enthousiaste reacties van onze eigen gastouders op deze pedagogische content, zetten ons aan het denken. Als ViaViela vinden we de verdere ontwikkeling van het vak van gastouder, ook op pedagogisch vlak, ontzettend belangrijk. Daar maken we ons al jaren sterk voor. En als je de kennis hebt, dan is het toch mooi om deze te delen? Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: kinderen de beste opvang bieden. Daar dragen wij met dit boek graag aan bij.”

Meer weten?

Lees hier het volledig interview met Marlouke.