1 juni 2023

Andre en Janet Bos | Franchisenemers

André en Janet runnen als koppel al vijftien jaar samen een van de grootste vestigingen van ViaViela. Het geheim achter hun succes: een strakke taakverdeling. André is het commerciële gezicht naar buiten toe, terwijl Janet op de achtergrond administratief alles soepel laat verlopen. Deze doorgewinterde franchisenemers van ViaViela regio Emmen, Hoogeveen en Hardenberg denken kritisch mee en geloven sterk in de kracht van samen.

Toen André van de franchisenemer die in 2006 de gastouderopvang voor zijn zoontje regelde, hoorde dat ViaViela nieuwe franchisenemers zocht, besloot hij meteen te solliciteren. André -op dat moment bedrijfsleider van een grote vestiging in huishoudelijke artikelen- begreep de commerciële potentie van de ViaViela-formule en zag de vrijheid van het werken als zelfstandig franchisenemer wel zitten, áls echtgenote Janet mee zou helpen. Het was het begin van een succesvolle samenwerking. André: “We durfden niet meteen onze vaste banen op te zeggen, dus bezochten we ouders en gastouders in de avonduren. Soms waren we om half drie ’s nachts nog documenten aan het voorbereiden voor de volgende dag. Binnen een half jaar hadden we een flink gastoudernetwerk opgebouwd en richtten we ons samen fulltime op franchisen met ViaViela.”

Ondernemen als stel

Hoe is het om als stel een vestiging te runnen? André: “Een groot voordeel is dat wij het werk kunnen verdelen. Daarin hanteren we een strakke verdeling: ik doe het commerciële stuk en Janet het administratieve. Natuurlijk helpen we de ander waar nodig, maar we lopen elkaar nooit in de weg qua taken.” Janet: “Wanneer je een eigen onderneming runt, lopen werk en privé soms door elkaar. Zo gaat de telefoon ook tijdens een dagje weg. Het fijne van werken met je partner is dat je dit begrijpt van elkaar, want je weet hoe belangrijk dat ene telefoontje kan zijn.” André vult aan: “Aan de andere kant: als zelfstandige kan ik op een woensdag in de vakantie lekker met de kinderen naar Amsterdam gaan. Dat er dan af en toe een telefoontje tussendoor komt, neem ik voor lief.”

Met elkaar meedenken

Als franchisenemers van -bijna- het eerste uur hebben André en Janet de ontwikkeling van gastouderopvang in Nederland van dichtbij meegemaakt. Janet: “Deze markt blijft in beweging. Er verandert regelmatig iets op pedagogisch vlak of qua wet- en regelgeving. Een van de redenen waarom wij bewust voor franchisen kiezen, is dat je die veranderingen dan sámen doormaakt. We zijn echt met ViaViela meegegroeid.” André: “Juist die samenwerking leidt tot mooie dingen. Je leert van elkaar, denkt met elkaar mee en versterkt elkaar. ViaViela staat echt open voor input vanuit het veld. Als ervaren vestiging denken wij kritisch mee, maar altijd met de insteek om er samen sterker van te worden.”

Tips voor aankomende franchisenemers

Overweeg jij een carrièreswitch als franchisenemer bij ViaViela? Dan hebben André en Janet een tip voor je. André: “Belangrijk in onze markt is de focus op acquisitie en het onderhouden van persoonlijk contact. Ook wanneer ik een gastouder niet direct kan helpen, investeer ik in de relatie door regelmatig van me te laten horen.” Janet vult aan: “En stap je met zijn tweeën in, benut elkaars kwaliteiten dan goed. Door efficiënt te werken, kun je samen een grote vestiging opbouwen.”

Lees hier nog meer ervaringen van franchisenemers, of neem contact met ons op voor meer informatie.