27 juni 2023

Tanja Kerkhof | Franchisenemer

Tanja runde met succes een eigen gastouderbureau, toen ze vorig jaar besloot om onder de vlag van ViaViela verder te gaan. Een keuze waaraan veel denkwerk voorafging. Want kan je na twintig jaar zelfstandig ondernemen nog wel wennen aan een franchiseformule? Ruim een jaar later is het antwoord daarop een volmondig ja! Sterker nog, franchisen gaf Tanja de ruimte om haar ambities te verwezenlijken en haar onderneming te laten groeien.

Ondernemen zit Tanja in het bloed. Ze had verschillende eigen ondernemingen voordat ze in 2018 haar eigen gastouderbureau begon. Tanja: “Dat liep vanaf dag één prima. Ik had een select aantal gastouders waarmee ik fijn samenwerkte en wilde in eerste instantie vooral een kleinschalig bureau blijven. Later kwam toch de behoefte om te groeien. Dat bleek in deze markt echter niet zo makkelijk. Als kleine partij heb je online nu eenmaal een minder groot bereik. Ook miste ik een samenwerkingspartner om mee te sparren over mijn onderneming. Om die reden probeerde ik contact te leggen met andere kleine bureaus, maar dat liep op niets uit. Toch vanuit de angst voor concurrentie denk ik. Toen stuitte ik per toeval op ViaViela. Ik besloot te mailen en een kwartier later werd ik al benaderd.”

Alle ruimte

Hoewel de eerste gesprekken snel volgden, kostte het Tanja een aantal maanden om de knoop definitief door te hakken en voor ViaViela te kiezen. Tanja: “Na twintig jaar zelfstandig ondernemen was het een grote stap om mijzelf te verbinden aan een franchiseformule. Op een bepaald moment heb ik het hele traject uit pure koudwatervrees zelfs afgeblazen. Pas toen ik daar spijt van kreeg, voelde ik dat ik deze kans niet wilde missen. Al die tijd toonde ViaViela begrip voor mijn keuzes. Hierdoor werd het echt mijn eigen besluit om toch de sprong te wagen. Dat was belangrijk om er helemaal achter te kunnen staan.”

Groei

Eenmaal bij ViaViela mocht Tanja meteen aan de slag met haar groeiambities: ze kon een ViaViela klantenportefeuille toevoegen aan haar eigen portefeuille. Tanja: “Die eerste periode was hectisch. Ik moest mijn eigen netwerk overzetten, nieuwe gastouders en ouders leren kennen én mijn weg binnen de werkwijze en systemen van ViaViela zien te vinden. Inmiddels ben ik een jaar verder en ontzettend blij met mijn overstap. Ik stippel mijn eigen groeipad uit en krijg hiervoor continu leads aangeleverd vanuit ViaViela. Met name ouders kan ik nu veel gerichter benaderen. Verder ervaar ik het contact met collega-ondernemers als heel waardevol. Van hun ervaringen groei ik zelf als ondernemer ook.”

Toekomstbestendig ondernemen

Tanja heeft vrijheid nodig in haar werk. Ze was bang om die na haar overstap kwijt te raken. Gelukkig bleek deze angst ongegrond. Tanja: “Ik geef mijn vestiging zelf vorm, maar dan met de kennis en ondersteuning van ViaViela op de achtergrond. Die wetenschap geeft rust. Zeker in een tijd waarin de branche voor grote veranderingen staat, zoals de voorgenomen gratis kinderopvang. Het is fijn om dan bij een partij te horen die dicht bij het vuur zit en weet wat er speelt. Bovendien hoef ik nu niet langer alleen te bedenken hoe ik met ontwikkelingen omga. Neem bijvoorbeeld het grote aantal nieuwe gastouders dat moet worden opgeleid om de toekomstige opvangvraag aan te kunnen. Als kleine zelfstandige kon ik aanstaande gastouders geen opleidingstraject bieden zoals ViaViela dat kan. Nu komen deze nieuwe gastouders wel bij mij terecht en kan ik hen vanaf het begin begeleiden en bemiddelen. Dat geeft mij een mooie voorsprong.”

Lees hier nog meer ervaringen van franchisenemers, of neem contact met ons op voor meer informatie.