18 oktober 2022

Onderzoek Gastouderopvang

gastouder met kindjes

Twijfel jij nog of je je kindje liever naar het kinderdagverblijf of naar een gastouder brengt? Dan kunnen we je hierbij alvast geruststellen: met de kwaliteit van beide soorten opvang zit het helemaal goed. Tenminste, volgens een grootschalig onderzoek onder meer dan 225 Nederlandse kinderen. Tegelijkertijd zijn er ook kleine verschillen tussen beide opvangvormen.

Grootschalig onderzoek bevestigt: de band tussen professional en kind is sterker in de gastouderopvang

Het onderzoek bevestigt in de eerste plaats dat de pedagogische kwaliteit van de opvang heel belangrijk is voor kinderen. De effecten ervan lopen namelijk door tot de puberteit. Van goede kinderopvang plukt je kind dus niet alleen nu, maar ook later nog de vruchten!

Het draait vooral om de relatie

Een normale groepsgrootte, een goede verhouding tussen het aantal kinderen en het aantal professionals en het opleidingsniveau van de professional vormen de basis voor de opvang. Verder draait goede opvang volgens de onderzoekers vooral om de relatie tussen de opvangprofessional en het kind. Een opvallende conclusie hierbij was: de relatie tussen kinderen en hun gastouder is beter dan die tussen kinderen op het kinderdagverblijf en hun verzorgers. Zo scoren gastouders hoger op nabijheid en geven zij kinderen meer emotionele ondersteuning. Dit zorgt voor een hoger niveau van welzijn. Oftewel: kinderen zitten bij een gastouder vaak lekkerder in hun vel.

Gevoelig kind beter af in gastouderopvang

De onderzoekers wilden ook weten of sommige kinderen beter af zijn bij de ene of de andere vorm van opvang. Hier stelden de onderzoekers vast dat kinderen in principe overal goed opgevangen kunnen worden. Wel biedt een kinderdagverblijf letterlijk meer ruimte. Verder is gastouderopvang geschikter voor kinderen met meer bijzondere behoeftes. Dus is je kindje gevoelig voor prikkels, of heeft jouw kind wat meer aandacht op sociaal-emotioneel vlak nodig? Dan is een gastouder precies wat jouw kindje nodig heeft.

Ga voor de juiste match

Een laatste interessante ontdekking uit het onderzoek, is dat de kwaliteit van de gastouderopvang meer impact heeft op een kind dan de kwaliteit van een kinderdagverblijf. Deze kwaliteit zagen de onderzoekers vooral terug in de ontwikkeling van kinderen. De reden hiervoor is nog onduidelijk, maar ligt mogelijk aan het feit dat een gastouder haar aandacht minder hoeft te verdelen. Dit omdat de groepsgrootte bij een gastouder kleiner is dan op een kinderdagverblijf. Zoek daarom vooral een gastouder waarmee je kindje klikt. Zo geef je jouw kindje een fijne start en een opvang waar het een leven lang plezier van heeft!

Onderzoek

Om tot deze conclusies te komen volgden Ruben Fukkink, hoogleraar Kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam en lector aan de Hogeschool van Amsterdam, samen met onderzoekers Rosanne Sluiter en Minne Fekkes drie jaar lang meer dan 225 Nederlandse peuters van 2,5 jaar oud, tot het moment dat ze als kleuter naar de basisschool gingen. In het onderzoek werden kinderen gevolgd die naar het kinderdagverblijf gingen en kinderen die werden opgevangen door een gastouder. De resultaten uit dat onderzoek werden bovendien vergeleken met vergelijkbare studies in Australië, Canada, de Verenigde Staten en Scandinavië. Hierdoor zijn in totaal de resultaten van meer dan 20.000 kinderen onderzocht.

Bron: ‘Comparing center-based with home-based child care: type of care moderates the association between process quality and child functioning’ door Rosanne M.V. Sluiter, Minne Fekkes en Ruben G. Fukkink.