Nieuws

Uurtarief gastouderopvang moet omhoog

De verhoging van gisteren is wat ons betreft slechts het begin. De indexering is weliswaar iets aangepast, maar het is nog steeds niet voldoende. Naast dat de indexering te laag is, hebben we ook aangegeven dat het maximum uurtarief voor de gastouderopvang sowieso omhoog moet. Deze persoonlijke en hoogwaardige vorm van kinderopvang verdient een hogere waardering. Daarbij vinden wij dat de korting teruggedraaid moet worden, en dat er gekeken moet worden naar een beter uurtarief en verantwoorde indexatie. 

Betaalbaarheid

De Minister geeft aan dat de ontwikkeling van de tarieven een belangrijk aandachtspunt is. De reden hiervan is dat het van invloed kan zijn op de toegankelijkheid van de kinderopvang. Als de uurtarieven steeds vaker boven de maximum uurprijzen komen te liggen, wordt de groep ouders die gebruik kan maken van kinderopvang steeds kleiner. Simpelweg omdat kinderopvang dan te duur wordt. We zien dit helaas nu al gebeuren bij ouders, de toegankelijkheid en de betaalbaarheid komt steeds verder onder druk te staan. Tegelijkertijd moeten we de kwaliteit van de gastouderopvang hoog houden.

Toekomst

Wij blijven ons ook in 2023 weer hard maken voor een hoger maximum uurtarief voor de gastouderopvang. Zodat gastouders een nog betere waardering krijgen voor hun mooie vak en dat ouders geen financieel nadeel hebben.

 

Hubèr Agterberg