Zeker van de kwaliteit van je opvang

Rol gastouderbureau


Waarom een gastouderbureau?

Stel: je kiest voor een gastouder bij jou in de buurt. Iemand waar jij een goed gevoel bij hebt en waar je je kindje met een gerust gevoel achterlaat als je aan het werk bent. Jullie zijn het eens over de vergoeding die je je gastouder gaat betalen en je kindje kan er direct terecht. Waarom zou je dan nog een gastouderbureau inschakelen, je kunt dit immers ook samen regelen.

Niet dus. Tenminste, niet als je graag zekerheid hebt over de kundigheid van je gastouder, de kwaliteit en veiligheid van de opvanglocatie én als je in aanmerking wil komen voor een tegemoetkoming in de kosten van je kinderopvang.


Extra toezicht

Extra toezicht op de kwaliteit van de gastouderopvang

Door gastouderopvang verplicht af te laten nemen via een gastouderbureau, bouwt de overheid extra toezicht in op de kwaliteit van de gastouderopvang.

Je mag van je gastouderbureau dan ook verwachten dat het haar taak als bewaker van de kwaliteit van de door jou afgenomen gastouderopvang, goed uitvoert. 


Wat doet een gastouderbureau

Wat mag je verwachten van je gastouderbureau en hoe werkt dit bij ViaViela?

Lees hieronder op welke punten een gastouderbureau een belangrijke rol speelt:


Je gastouderbureau moet je begeleiden bij alles wat met jouw gastouderopvang te maken heeft. Je gastouderbureau gaat op zoekt naar een passende gastouder, helpt je bij het maken van opvangafspraken, begeleidt de opvang en zorgt dat je met al je vragen over gastouderopvang terecht kunt.

Zo doet ViaViela dit
Bij ViaViela heb je altijd te maken met een vaste contactpersoon die jou bezoekt en je helpt bij het vinden van een gastouder, ondersteunt bij het maken van opvangafspraken en je volledig begeleidt bij alles rondom je gastouderopvang. Daarnaast kun je voor al je vragen terecht bij onze Klantenservice, en heb je een meer specifieke vraag? Dan staan onze specialisten op fiscaal, pedagogisch of administratief gebied voor je klaar! 

Jouw gastouderbureau moet ervoor zorgen dat jij jouw opvangadministratie op een goede manier bij kunt houden. Deze administratie heb je nodig als je aanspraak wilt maken op kinderopvangtoeslag voor de uren gastouderopvang die je afneemt.

Zo doet ViaViela dit
ViaViela heeft een online (financieel) administratiesysteem waarin opvanguren makkelijk, snel en overzichtelijk worden geregistreerd. Waar je ook bent, je kunt altijd inloggen op je persoonlijke gastouderadministratie. Je gastouder registreert uren, jij keurt ze goed. Zo heb je controle over jouw opvangadministratie. Je goedgekeurde opvanguren komen aan het eind van het jaar in een financieel jaaroverzicht, je jaaropgave. 

Met behulp van je jaaropgave van ViaViela kun je een deel van je opvangkosten vergoed krijgen. Dat is een directe besparing op je opvangkosten!

Je gastouderbureau is verplicht om je gastouder jaarlijks scholing aan te bieden.

Zo doet ViaViela dit
Gastouderbureau ViaViela zorgt ervoor dat de pedagogische kennis van jouw gastouder altijd up-to-date blijft. Zo ontvangt je gastouder ieder kwartaal en opvoednieuwsbrief die aansluit bij de leeftijd van jouw kind. Daarnaast herhaalt je gastouder tweejaarlijks gratis de cursus Eerste Hulp aan Kinderen en mag je gastouder andere workshops of (online) cursussen gratis volgen. Ook verzorgt ViaViela, in samenwerking met de pedagogen van de Opvoeddesk, wekelijks een gratis opvoedspreekuur waar je gastouder met opvoedvragen terecht kan (en jij als ouder ook).

ViaViela vindt het belangrijk dat iedere gastouder zichzelf kan blijven ontwikkelen als professional, hier wint iedereen bij: je gastouder, wij, jij en vooral: jouw kind!  

De locatie waar je kind wordt opgevangen door een gastouder moet voldoen aan verschillende kwaliteits- en veiligheidseisen die door de Wet kinderopvang zijn voorgeschreven.

Zo doet ViaViela dit
Jouw vaste contactpersoon is ook de vaste begeleider van je gastouder. Je gastouder wordt dan ook minimaal twee keer per jaar door jouw vaste contactpersoon bezocht. Tijdens die bezoeken controleren je gastouder en je vaste contactpersoon van ViaViela de opvanglocatie op veiligheid en hygiëne. Dat toezicht is belangrijk, het zorgt ervoor dat jij weet dat jouw kindje in de beste handen is.

Als je gebruik gaat maken van een gastouder, is het belangrijk om te weten dat jouw betaling aan je gastouder ook geregistreerd wordt. Daarmee kun je altijd aan de Belastingdienst Toeslagen aantonen dat je jouw gastouder hebt uitbetaald. Daarnaast is het prettig om zekerheid te hebben dat je betaling altijd bij je gastouder terechtkomt, wat er ook gebeurt.

Zo doet ViaViela dit
Bij een betaling van je gastouder via ViaViela weet je zeker dat jouw betaling geregistreerd staat en kun je altijd aantonen dat jouw gastouder door jou is uitbetaald. Snel en eenvoudig via onze Stichting Gastoudergelden. Onze Stichting Gastoudergelden biedt eveneens de garantie dat jouw betaling altijd bij je gastouder terechtkomt, wat er ook gebeurt met ViaViela.

De overheid is bereid om iedere werkende of studerende ouder in Nederland tegemoet te komen in de kosten voor kinderopvang. Deze vergoeding heet kinderopvangtoeslag. Om hier als ouder aanspraak op te mogen maken, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Een belangrijke voorwaarde is dat je gebruik maakt van een erkende gastouder via een gastouderbureau wat geregistreerd staat in het Landelijk Register voor Kinderopvang (LRK).

Een gastouder kan zichzelf niet laten registreren in het LRK, dit kan alleen via een gastouderbureau.  

Zo doet ViaViela dit
Door gebruik te maken van een gastouder via ViaViela voldoe je aan een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag. Je weet bij ViaViela immers zeker dat je gebruikmaakt van een erkende gastouder via een door de GGD goedgekeurd gastouderbureau.

Met deze zekerheid bespaar je direct op je opvangkosten!


De mate waarin je gastouderbureau voor bovenstaande onderwerpen zorgt en of dit in de bemiddelingskosten is opgenomen of daarnaast extra moet worden betaald, bepaalt de hoogte van je bemiddelingstarief.

Bij gastouderbureau ViaViela weet je zeker dat jouw gastouderopvang op alle fronten goed is geregeld!