Bij een gastouder in vertrouwde handen

Opa en oma als gastouder

Opa’s en oma’s zijn natuurlijk als geen ander in staat om voor hun kleinkinderen te zorgen. Zij bieden een vertrouwde omgeving, waarin kinderen warmte en liefde voelen en zichzelf kunnen zijn. Als ouder weet je als geen ander hoe jouw kinderen worden opgevangen als ze bij opa en oma zijn. 

Met een familielid, bijvoorbeeld oma of opa, die de opleiding tot gastouder heeft afgerond, kies je voor het beste van beide werelden: liefdevolle aandacht vanuit een al vertrouwde band én geschoolde pedagogische kennis en ervaring. Veilig en vertrouwd voor jouw kleintje, opvang met zekerheid voor jou en een extra toevoeging aan de al bestaande familieband.


Kinderopvangtoeslag

Gastouderopvang door grootouders wordt door de overheid gezien als een volwaardige vorm van kinderopvang. Opa en/of oma moeten, als zij als gastouder de kleinkinderen opvangen, voldoen aan alle eisen die de overheid stelt. Dat betekent dat zij over de juiste diploma’s en getoetste vaardigheden moeten beschikken en vervolgens als erkend gastouder geregistreerd worden.

Als je als ouder gebruik maakt van opvang door opa of oma dan mag je, als opa of oma voldoet aan alle  om als erkend gastouder geregistreerd te worden, aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Bij ViaViela helpen we ouders en grootouders om aan alle voorwaarden hiervoor te voldoen.

Op deze manier maak je als ouder gebruik van vertrouwde opvang én kun je opa en oma hiervoor ook financieel belonen. Dat maakt goede opvang ook heel betaalbare opvang!


Diploma Helpende Zorg en Welzijn

Eén van de belangrijkste voorwaarden waar je als gastouder aan moet voldoen is dat je in het bezit moet zijn van:

  • Een ervaringscertificaat MBO-2 Helpende Zorg en Welzijn, of
  • Een diploma dat vermeld is op de diplomalijst, of
  • Een certificaat goed gastouderschap.

ROC Rivor heeft in samenwerking met ViaViela een diplomaroute op maat gemaakt voor gastouders. Met behulp van een speciaal ingerichte gastoudermap ga je thuis in je eigen tempo aan de slag met de opdrachten die daarin staan. Het traject om uiteindelijk het diploma te behalen, wordt afgesloten met een bezoek van een beoordelaar. Sluit je de diplomaroute met goed gevolg af? Dan ben je de trotse bezitter van het benodigde MBO-2 diploma "Helpende zorg en Welzijn".

Lees meer over deze diplomaroute.