Nieuws

7 redenen voor voorlezen

Voorlezen: we weten allemaal dat het, behalve gezellig, heel goed is voor kinderen om regelmatig voorgelezen te worden. Maar waaróm is dat ook alweer zo belangrijk? Wij zetten zeven redenen om regelmatig samen een boek open te slaan, voor je op een rij.

 

1.      Goed voor de taalontwikkeling
Een van dé voordelen van voorlezen is dat het goed is voor de taalontwikkeling van kinderen. Baby’s, peuters en kleuters die dagelijks worden voorgelezen, ontwikkelen een grotere woordenschat dan leeftijdsgenootjes en behouden hun hele basisschooltijd een voorsprong in leesvaardigheid. Van voorlezen worden de kleintjes dus slimmer!

 

2.      Een boost voor brein
Voorlezen stimuleert ook de cognitieve vaardigheden. Zo leren kinderen spelenderwijs onthouden, informatie verwerken, tekst en beeld interpreteren, logisch nadenken en geconcentreerd luisteren. Allemaal vaardigheden waar kids nog lang plezier van hebben.

 

3.      Hallo wereld
Door verhalen komen kinderen in aanraking met personages, onderwerpen en thema’s buiten de eigen belevingswereld. Zo help je de wereld van het kind te vergroten en leert het zich verplaatsen in anderen. Verder kan voorlezen helpen een lastig onderwerp bespreekbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan een boek over scheiden of over de dood. Een verhaal voorlezen biedt een mooie aanleiding om hierover met kinderen te praten.

 

4.      Even alleen
Behalve dat het vaardigheden helpt ontwikkelen, heeft voorlezen een belangrijk emotioneel voordeel: jij en het kindje genieten van elkaars exclusieve aandacht. Dat voelt fijn voor jullie allebei en geeft het kind een gevoel van veiligheid en rust. Voorlezen is even heerlijk ontspannen én maakt jullie relatie nog hechter!

 

5.      Gaaaaaaap
Nog even een boekje lezen, maakt vaak deel uit van het slaapritueel. En dat is niet voor niks. Door het inbouwen van regelmaat weten kinderen wat ze kunnen verwachten en verloopt het naar bed gaan soepeler. Ook helpt voorlezen kinderen om de dag rustig af te bouwen. Hierdoor valt het sneller en makkelijker in slaap. En dat is winst voor iedereen ; )

 

6.      Een leven lang plezier
Het is duidelijk, voorlezen levert allerlei vaardigheden op. Bovendien geef je de kleintjes mogelijk een bijzonder cadeau: een leven lang ontspanning door een liefde voor lezen. Uit een onderzoek van de Universiteit van Sussex onder volwassenen is namelijk gebleken dat zes minuten lezen per dag stress met twee derde vermindert. Het is zelfs effectiever dan een rondje lopen of luisteren naar rustgevende muziek. Voorlezen kan daarmee later een belangrijke bron van ontspanning in het leven van kinderen vormen.

 

7.      Voorlezen is vooral: leuk!
Natuurlijk: behalve nuttig en leerzaam is voorlezen vooral genieten. Je beleeft samen de leukste avonturen, het levert mooie gesprekken op en lokt de grappigste vragen uit. Samen voorlezen is een feest! En ben je nog op zoek naar nieuwe inspiratie op voorleesgebied? De vijf korte voorleesverhalen van ViaViela zijn ideaal voor een gezellig voorleesmoment samen. Download hier de voorleesverhalen.

 

Veel leesplezier!