Nieuws

regio Leiden, Zoetermeer, Alphen a/d Rijn

Uitnodiging Masterclass: Ouder en Kind coaching

De komst van een kindje brengt voor nieuwe ouders vaak grote vreugde met zich mee. Toch dienen zich ook slapeloze nachten en zorgen aan. Het verantwoordelijkheidsgevoel dat zij voor dit kindje hebben kan overweldigend zijn.

Praktische tips wisselen we eenvoudig uit en zijn vrij makkelijk te vinden bij het gastouderbureau, in boeken, bij familie, vrienden of het internet. Maar antwoorden op de meer “gevoelszaken”, daar heb je een Ouder en Kind coach voor nodig: iemand die met een professionele luisterhouding de veilige ruimte creëert waarin een ouder zijn zorgen uit durft te spreken. Dat lucht niet alleen op, maar kan ook nieuwe inzichten bieden doordat er vakkundig met de ouder meegekeken wordt.

Wie anders dan jij, als partner in de opvoeding, kan dat beter?

Vanuit deze gedachte bieden wij jou graag deze Masterclass Ouder en Kind coaching aan.

Als gastouder heb je een groot voordeel om de ouders te kunnen ondersteunen omdat je het kindje van de ouders al zo goed kent. En de ouders hebben bewust voor jouw opvang gekozen, dus hoe geweldig zou het zijn als jij als Ouder en Kind coach nog meer van jouw pedagogische kennis met de zoekende ouder kunt delen?

Overdrachtsmomenten blijken niet altijd de meest geschikte ruimte te zijn om iets wezenlijks te vertellen over wat jij als gastouder aan de ontwikkeling van het kindje waar neemt, terwijl menig ouder (en kind) met jouw waarnemingen en kennis, zo geholpen zou zijn!


Inhoud Masterclass

In deze Masterclass bereid jij je voor om als Ouder en Kind coach beschikbaar te zijn voor ouders met praktische en/of innerlijke vragen.

Als Ouder en Kind coach help je ouders door praktische adviezen te geven bij opvoedingsvraagstukken en ondersteun je ouders in de zoektocht naar wat het ouderschap van hen persoonlijk vraagt.

De insteek van deze masterclass gaat uit van joúw interesse in de unieke relatie tussen ouder en kind. Deze Masterclass vraagt ook een zekere openheid van je, want van elkaars levenservaringen kunnen we zoveel leren!

Je moet je willen bezig houden met vragen als: Wat brengt deze ouder van de eigen jeugd mee in zijn ouderschap? Wat is goed voor de ouder en wat is goed voor het kind? Wat vraagt dit kindje van de opvoeder?


Wat ga je doen?

*  Jij leert op een creatieve manier terug te kijken naar joúw eigen kindertijd. We delen met elkaar onze ervaringen (voor zover je dat wilt natuurlijk). Zo kom je tot nieuwe inzichten over wat kindjes nodig hebben en wat wij volwassenen in de opvoeding (kunnen) betekenen. Deze werkwijze gebruik je later ook als coach in het contact met jouw vraagouder.
Je leert kindjes vanuit verschillende perspectieven en op creatieve manieren waarnemen en leert zo hoe je ouders kunt begeleiden in het waarnemen van hun kinderen.
*  Je leert onderzoeken hoe je als gastouder vaak naar jezelf moet kijken om een kindje te helpen in zijn ontwikkeling. Je zult dit nodig hebben om ouders in hun opvoeding te kunnen begeleiden.

Er zijn 6 online bijeenkomsten van 1,5 uur per keer:

*  Eerste bijeenkomst: overzicht op de algemene levensloop van de mens en inzoomen op waar jouw interesse in kinderen en hun ouders ontstaan is.
*  Tweede bijeenkomst: Reflecteren op de eigen kindertijd en tot inzicht komen wat kinderen in essentie van hun opvoeders nodig hebben.
*  Derde bijeenkomst: Wat kan ik betekenen voor het kind? Welke vraag stelt het met zijn gedrag? Wat heeft het van de opvoeder nodig?
*  Vierde bijeenkomst: Wat kan ik betekenen voor het gezin? Wat is goed voor de opvoeder(s) en wat is goed voor het kind?
*  Vijfde bijeenkomst: aan de slag gaan als ouder en kind coach. Wat ga je doen? Concrete acties uitwerken.
Terugkomdag na een half jaar


Sanna Dia
De Masterclass wordt gegeven door Sanna Dia. Zij is een biografisch coach en werkt vooral met ouders en leraren. In de vele gesprekken die zij voert valt het haar steeds meer op hoe bijzonder de interactie tussen een kind en een volwassenen eigenlijk is.

Kinderen lijken de volwassenen steeds weer uit te nodigen om de betere versie van zichzelf te ontwikkelen: om rustiger, liever, meer aanwezig of duidelijker te zijn.
Alleen stellen kinderen hun vragen nog niet met goed gekozen woorden, nee, kinderen stellen vragen met hun gedrag. Vaak heel onhandig gedrag. De neiging is dan om de kinderen nog meer op te gaan voeden.

Veel gedrag van kinderen is echter nabootsing en wanneer ouders of leraren op zichzelf reflecteren en zichzelf verbeteren, verandert vaak ook het gedrag van het kind.


Ben jij erbij?

De Masterclass wordt volledig vergoed door ViaViela Leiden en wordt gegeven op 5 donderdagavonden van 20:15 tot 21:30 uur en een nader te plannen terugkomavond.

De data zijn: 23 en 30 maart en 6, 13 en 20 april 2023.

Als deelnemer ontvang je aan het einde een certificaat van deelname. Indien je na aanmelding één (of meerdere) bijeenkomsten niet deelneemt, worden er kosten voor de gemiste masterclass à € 50 per bijeenkomst in rekening gebracht. Indien je mee wilt doen met de Masterclass en nu al weet dat je een keer niet kunt, neem dan even voor je je aanmeld, contact met ons op.

Ben jij erbij? Meld je dan vóór 13 maart aan via leiden@viaviela.nl.

Heb je nog vragen, stel ze gerust!

Met vriendelijke groet,

Gastouderbureau ViaViela
Joëlle O., Joëlle B. en Esther